De Dag van de Duitse taal werd dit jaar gevierd op 17 april. Deze dag wordt georganiseerd door de Actiegroep Duits om de Duitse taal onder de aandacht te brengen bij scholieren en opleidingen. Op dezelfde dag vindt ook de door de Duits-Nederlandse Handelskamer georganiseerde Duitslanddag plaats.

Een belangrijke taal

Als vertaalbureau kijkt Wilkens met belangstelling naar deze dag en de Duitse taal. Het Duits is namelijk een belangrijke taal in Nederland. Bovendien is Duitsland onze belangrijkste handelspartner, met als gevolg dat er een grote vraag is naar Duitssprekende werknemers. Dit betekent voor ons dat er steeds meer vertalingen van en naar het Duits worden aangevraagd.

In 2017 vertaalden wij bijna 4,5 miljoen woorden (!) van of naar het Duits, met name voor bedrijven in de medische sector. In totaal leverden wij zo’n 3000 vertalingen van of naar het Duits. Genoeg werk dus voor onze Duitse vertalers!

Meertaligheid en commercialiteit

Door het Britse National Centre for Languages is onderzoek verricht naar de relatie tussen talenkennis en commerciële resultaten. Daaruit bleek dat meertaligheid bij bedrijven een positief effect heeft op het concurrerend vermogen van de organisatie en het succes van exportactiviteiten.

Voor organisaties is de Duitse markt vaak aantrekkelijk wanneer er wordt nagedacht over internationale uitbreiding. Dit komt ook doordat Duitsland aan Nederland grenst en het veel inwoners heeft. En dat is nog zonder de miljoenen Duitssprekenden in andere landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Uit ervaring weten wij dat het vertalen van de bedrijfswebsite naar het Duits vaak een van de eerste stappen is bij internationalisering.

Duits leren: geen slechte keuze

Niet alleen in de vertaalsector is Duits een erg belangrijke taal. Doordat Duitsland de belangrijkste handelspartner is voor Nederland, is er een grote vraag naar werknemers die een goed woordje Duits kunnen spreken. Ook in het voortgezet onderwijs is er duidelijk een trend zichtbaar en wint de Duitse taal aan populariteit. Denk maar eens aan het zogenaamde “Goethe-examen” dat leerlingen op het VWO kunnen afleggen en waar jaarlijks steeds meer leerlingen aan deelnemen.

Desondanks is deze mooie taal nog niet erg populair. Zonde, vinden wij. Wij hopen dat door initiatieven als de Dag van de Duitse Taal meer mensen de Duitse taal willen leren!